Atlantic: de slaapspecialist sinds 1981
0

Geen producten in de winkelwagen.

Slaapspecialist sinds 1981 2500 m2 showroom 10 jaar garantie Persoonlijk advies Samenwerking met top fabrikanten

Nachtzweten: Slaap tips bij nachtzweten


Kent u dat gevoel, badend in het zweet wakker worden? We noemen dit verschijnsel nachtelijk zweten of nachtzweten.

Om de lichaamstemperatuur op peil te houden maakt het lichaam gebruik van een slim (koel)systeem;transpireren.

Door het uitscheiden van transpiratievocht wordt de oppervlakte van de huid wat nat. Dit zorgt voor een snelle koeling. Iedereen transpireert maar in verschillende mate. Bij nachtzweten is er sprake van overmatig transpireren tijdens de nacht. Soms zelfs zo erg dat het bed nat is door de zweet.

Nachtelijk zweten kan verschillende oorzaken hebben. Een te warme slaapplek, gebruik van bepaalde medicijnen, alcoholgebruik, koorts of andere ziekten, ze kunnen allen een oorzaak zijn van overmatig transpireren tijdens de slaap. Maar nachtelijk zweten kan ook hormonaal geregeld zijn. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of bij de overgang komt nachtzweten regelmatig voor.

Nachtzweten kan geen kwaad, het lichaam probeert immers alleen maar af te koelen, maar het wordt wel vaak als hinderlijk ervaren. Zeker als de nachtkleding en het bed steeds nat worden van de zweet.

Hieronder enkele slaap tips die helpen bij nachtzweten.

 

-Let op het gebruik van natuurlijke materialen zoals katoen, wol of linnen.bella donna paars
Linnengoed van natuurlijke vezels kan veel beter vocht opvangen, verspreiden en weer afgeven.
Ditzelfde geldt voor de nachtkleding. Draag geen synthetische nachtkleding, deze ademt veel moeilijker als stof met een natuurlijke vezel. Ook de vulling van kussens en dekbedden is hierbij belangrijk. Kies voor natuurlijke materialen als katoen, wol, dons of zijde.

-Gebruik een katoenen bescherm molton tussen het matras en hoeslaken. Een bescherm molton zorgt voor een goede vochtopname. Al het transpiratievocht wat door de bescherm molton geabsorbeerd wordt trekt niet in het matras.

-Het soort matras kan veel verschil maken in ventilatie en bedklimaat. Pocketveer matrassen liggen in de regel koeler en ventileren een stuk beter als (natuur)latex of koudschuim matrassen.

nachtzweten-Bij een waterbed kan de temperatuur van het water naar wens ingesteld worden. Wanneer men het snel warm heeft kan een iets koeler ingesteld waterbed het lichaam helpen afkoelen. Wanneer het lichaam al een groot deel van zijn warmte aan het watermatras kwijt kan, zal het minder gaan transpireren omdat dit dan overbodig is.

-Zorg voor een goede ventilatie op de slaapkamer. Dit is niet alleen nuttig voor opname en verwerking van vocht maar het is ook nog eens heel gezond om in de frisse lucht te slapen.

-Matig alcohol gebruik voor het slapen gaan. Alcohol kan bijdragen aan een verhoogde lichaamstemperatuur. Als reactie hierop zal het lichaam zijn natuurlijke koelproces in werking zetten waardoor het lichaam gaat transpireren.

Wenst u een persoonlijk advies over nachtzweten of over andere aanwezige slaapklachten, neemt u dan contact op via telefoonnummer 024 – 64 22114