Atlantic: de slaapspecialist sinds 1981
0

Geen producten in de winkelwagen.

Slaapspecialist sinds 1981 2500 m2 showroom 10 jaar garantie Persoonlijk advies Samenwerking met top fabrikanten

Over hoeslakens


Een goed hoeslaken maakt het slapen nog fijner. Hoeslakens zijn er in verschillende soorten en maten. Veel voorkomende termen bij hoeslakens zijn katoen, jersey, stretch, satijn, topper, flanel en badstof. Wat is het verschil, wat is nu echt een goed hoeslaken en waar moet je op letten bij het aanschaffen van een nieuw hoeslaken?

Het hoeslaken beschermt het matras en is makkelijk af te halen en te wassen. Een hoeslaken heeft aan de onderzijde van elke hoek elastiek zitten zodat het goed om het matras blijft zitten. De betere hoeslakens hebben aan de hele onderzijde rondom elastiek zitten. Daarmee blijft het hoeslaken veel beter zitten, zelfs bij verstelbare bedden en bij diegene die heel veel draaien ’s nachts.

Vezels
Er worden verschillende vezels gebruikt voor het maken van de stof van hoeslakens. De meest voorkomende natuurlijke vezel is katoen. Dit neemt goed vocht op, het is sterk en slijtvast. Een andere natuurlijke vezel is linnen. Het nadeel van linnen is echter dat het snel kreukt. Voorbeelden van synthetische vezels die ook wel gebruikt worden bij de stof van hoeslakens zijn microvezel en polyester. Ook kunnen vezels met elkaar gemengd worden. Zo kunnen de beste eigenschappen van de vezels (vochtopname, sterkte, comfort, kleurvastheid ect) in een stof gestopt worden.

Weeftechniek
Naast de vezels die gebruikt worden om de stof te maken is ook de manier van het maken van de stof van belang. De techniek van het breien of weven van de vezels wordt aangegeven met een naam. Satijn is bijvoorbeeld een binding in de weeftechniek.
Maar satijn zegt echter niks over de vezel waar van de stof geweven is. De vezels kunnen van katoen, van linnen of zijde maar dus ook van polyester zijn. Bij de satijnbinding kunnen de garens heel dicht op elkaar geweven worden. Dit geeft een sterke maar soepele stof. Ook geeft de strakke satijnbinding een mooie glans waardoor het laken er luxe uitziet.

Jersey is weer een voorbeeld van een brei binding waarbij er een rekbaarheid in de stof ontstaat. En rekbaar is voor hoeslakens erg gewenst.
Ook Flanel en badstof zijn stofnamen die een vezelbinding benoemen.

Afmeting
Een hoeslaken zit het mooist als het dezelfde afmeting als het matras heeft. Om een eenpersoons matras van 90x200cm gebruikt men een hoeslaken van 90×200 cm. Ook is de matrasdikte van belang. Voor dikkere matrassen zijn er hoeslakens met een hogere hoek zodat het elastiek netjes aan om de onderzijde blijft zitten. Voor opleg matrassen of toppers zijn er speciale topper hoeslakens. Deze hebben eenzelfde hoogte als de topper. Tot slot zijn er voor verstelbare matrassen en boxsprings ook speciale hoeslakens met een (of twee) inkeping(en) zodat twee matrassen toch met één groot hoeslaken opgemaakt kunnen worden maar dat elk matras wel apart het rug en of beengedeelte kan verstellen.

Aanrader
Een echte aanrader is het hoeslaken Bella Donna. Deze vertegenwoordigt de mooiste kwaliteit van onze jersey hoeslakens. Het hoeslaken is gebreid met de allerfijnste langstapelige Egyptische Mako-katoenen garens en is verkrijgbaar via onze webshop.

De Bella Donna is geschikt voor zowel waterbedden als matrassen en boxsprings.
Wanneer u een aparte maat, een hoeslaken voor een topper of een hoeslaken met een inkeping wenst, dan kunt u voor de prijs en levertijd het best even contact opnemen via 024 – 64 221 14 .